22 Οκτ 2012

Τα 5 πιο υγιεινά φθινοπωρινά λαχανικά

Της Ειρ. Μπαμπαρούτση *

                          
Η κατανάλωση λαχανικών είναι ωφέλιμη για την υγεία σας, επειδή περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν λαχανικά σε καθημερινή βάση κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως και λόγω ζέστης. Το φθινόπωρο, η κατανάλωση των λαχανικών μειώνεται, κυρίως επειδή οι αγορές προσφέρουν μια περιορισμένη επιλογή λαχανικών.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλά είδη φθινοπωρινών λαχανικών που μπορεί να καταναλωθούν σε νόστιμα γεύματα, παρέχοντας θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Καλό θα είναι να καταναλώνετε λαχανικά καθημερινά καθόλη την διάρκεια του έτους, επειδή μπορεί να σας κάνει πιο υγιείς και λιγότερο επιρρεπείς σε ασθένειες.

 Τα 5 πιο σπουδαία φθινοπωρινά λαχανικά:

Πράσα Τα πράσα ανήκουν στην ίδια οικογένεια λαχανικών, όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη B6, ο σίδηρος, το μαγγάνιο και το φυλλικό οξύ, και μειώνουν την κακή χοληστερόλη, ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και καταπολεμούν τον καρκίνο. Τα πράσα είναι πιο γλυκά και πιο ήπια από ό,τι τα κρεμμύδια και συνήθως χρησιμοποιούνται ως συστατικά για σούπες και σάλτσες, σαν ορεκτικά ή σοταρισμένα με λαχανικά και κρέας.

Λαχανάκια Βρυξελλών
 Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πολύ θρεπτικά λαχανικά επειδή περιέχουν μια ευρεία ποικιλία βιταμινών και ανόργανων συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α,Β1, Β6, C, E, και Κ, αλλά και φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, πρωτεϊνη, ασβέστιο, χαλκό και Ω-3 λιπαρά οξέα. Οι ουσίες αυτές μπορεί να συνεισφέρουν στην καταπολέμηση του καρκίνου, την πρόληψη γενετικών ανωμαλιών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την προώθηση υγιούς δέρματος, την βελτίωση της υγείας του παχέος εντέρου και την καταπολέμηση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

 Πράσινα φασολάκια Τα πράσινα φασολάκια συνήθως χρησιμοποιούνται σε σούπες, μαγειρευτά φαγητά, ορεκτικά και σαλάτες και μπορούν επίσης να καταναλώνονται ωμά. Είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Κ που μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών, ενώ περιέχουν και μια σειρά αντιφλεγμονωδών ουσιών, οι οποίες καταπολεμούν την οστεοαρθρίτιδα, το άσθμα και την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Είναι επίσης γνωστό ότι τα θρεπτικά συστατικά στα πράσινα φασόλια μπορούν να συμβάλουν σε μια υγιή καρδιά, να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου και να ενισχύσουν τη μνήμη, το ανοσοποιητικό σύστημα και το δέρμα.

 Μπρόκολο
 Εκτός από τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, το μπρόκολο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και καταρράκτη, στην ενίσχυση των οστών, στην προώθηση του ανοσοποιητικού συστήματος και να μειώσει τους κινδύνους για έλκος και γενετικές ανωμαλίες. Είναι, επίσης, ένα πολυδύναμο συστατικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ευρεία ποικιλία πιατών, που κυμαίνονται από σούπες μέχρι ραγού.


Γλυκοπατάτες  Αντί να χρησιμοποιείτε κανονικές πατάτες στο μαγείρεμα, θα πρέπει να δοκιμάσετε γλυκοπατάτες, επειδή παρέχουν καλύτερη θρεπτικότητα. Μπορούν να πολτοποιηθούν, να ψηθούν ή να σερβιριστούν κρύες και αποτελούν σπουδαίο συστατικό σε επιδόρπια. Οι γλυκοπατάτες περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιφλεγμονωδών θρεπτικών συστατικών, καθώς και αντιοξειδωτικά, ενώ είναι επίσης γνωστές για τις ισχυρές αντι-διαβητικές τους ιδιότητες. Η βιταμίνη Α που βρίσκεται στις γλυκοπατάτες προσφέρει προστασία από εμφύσημα.

 Καλό φθινόπωρο!!

*Η Ειρήνη Μπαμπαρούτση είναι κλινική Διαιτολόγος – αθλητική Διατροφολόγος, επιστημονική υπεύθυνη του διαιτολογικού γραφείου «ΘΕΡΜΙΔΑ» κι επιστημονικός συνεργάτης Ε.Π.Ο.
http://www.aixmi.gr





Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου